Следвайте Гласове в ТелеграмБългария заема последната позиция в Европейския съюз за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБългария заема последната позиция в Европейския съюз за
Коментари Харесай

Евростат: България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС през 2023 г.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

България заема последната позиция в Европейския съюз за продължителността на живота в страната. Това демонстрира изследване на формалната европейска статистика Евростат.

Според предварителни данни междинната дълготрайност на живота в Европейски Съюз през 2023 година е била 81,5 години. Това е с 0,9 години повече от 2022 година и с 0,2 над 2019 година - тъкмо преди началото на коронавирусната пандемия. По този индикатор България заема последно място в съюза, макар че нашата страна е измежду първите три по покачване на продължителността на живот по отношение на предпандемичната 2019 година

В 15 страни продължителността на живота е надвишила междинната в Европейския съюз, като най-висока е била в Испания (84,0 години), Италия (83,8 години) и Малта (83,6 години).

За разлика от тях, най-ниска е била продължителността на живота в България (75,8 години), Латвия (75,9) и Румъния (76,6).

Продължителност на живота в Европейски Съюз през 2023 година

 

Продължителност на живота в Европейски Съюз през 2023 година Графика: Евростат

В съпоставяне с равнището от 2019 година (последната година преди пандемията от Covid-19), 18 страни от Европейски Съюз са имали нарастване на продължителността на живота през 2023 година, до момента в който в 2 страни е имало стабилизация, а в 6 страни членки е маркиран спад.

Най-голямо нарастване на продължителността на живота е регистрирано в Румъния (повишение с 1 година), следвана от Литва (с 0,8 години) и България, Чехия, Люксембург и Малта (при всички който има покачване с 0,7 години), демонстрират още данните на Евростат.

Най-голям спад на продължителността на живота по отношение на равнището от преди пандемията е маркирана през 2023 година в Австрия и Финландия (спад с по 0,4 години), следвани от Естония и Нидерландия (понижение с 0,2 година).

Промяна на продължителността на живота в Европейски Съюз през 2023 година по отношение на 2019 година

 

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР